Vacancies

EX-jobb: Hur bör stålpelare i utfackningsväggar betraktas vid dimensionering?

Office location
Luleå, Piteå
Application deadline
12/31/2022
Type
Summer student
Type
Adviser

Vi är samhällsbyggare med helhetssyn och har ett stort fokus på hållbarhetsfrågor, både ur ett ekologiskt, socialt och ekonomiskt perspektiv. Byggkonstruktion Norr söker nu studenter som vill göra sitt exjobb inom Väg och Vatten hos dem. Exjobbet är en mycket viktig del av din utbildning och det vet vi. Under åren har vi träffat ett stort antal studenter och många av dem jobbar fortsatt hos oss idag. För oss är det en självklarhet att aktivt samarbeta mellan näringsliv och utbildning.

Vi söker dig som ska skriva masterarbete och är intresserad av att lära sig mer om hur stålpelare i utfackningsväggar bör betraktas vid dimensionering mht knäckning och styvhet.

Problembeskrivning:  Oftast är de svetsade mot ingjutningsgods. Bör de betraktas som ledade? Inspända? Delvis inspända (mest troligt) och i så fall hur kan man enkelt bedöma rotationsstyvheten i ändar? Kan ett schablonvärde vara bättre än alternativet ledad/fast inspänd?

Exjobb: jämförelse för att se vilka antaganden som är konservativa och hur mycket man hade kunnat optimera. Inspända pelare blir styvare och drar åt sig en högre last men får reducerad knäcklängd. Traditionellt sett verkar det som att man antar ledade pelare men håller låg nyttjandegrad för att ha en extra säkerhet mot just detta.

Område: Konstruktion

Ort: Piteå/Luleå

Kontakt: Björn Lidström

Contact

Profile picture of Björn Lidström
Björn Lidström
Avdelningschef Byggkonstruktion Luleå. Piteå